Плоштад Патријарх Евтимиј (Софија)

Плоштадот Патријарх Евтимиј или познат само како Попа е плоштад кој се наоѓа во Софија, Бугарија. Името на плоштадот доаѓа од статуата на Патријарх Евтимиј која се наоѓа во негивиот центар и која била поставена во 1939 година.

Плоштад Патријарх Евтимиј
Popata.JPG
Општи податоци
ГрадСофија
ЗемјаБугарија

Во близина на плоштадот се наоѓа плоштадот Славејков, Националниот дворец на културата и Националниот стадиот Васил Левски.