Перипатетичари

Перипатетичари - школа во старогрчката философија од 2 век п.н.е..

За школатаУреди

Перипатетичарите биле следбеници на Аристотел и се собирале на Ликејското шеталиште (грчки: „перипатос“) во Атина, каде Аристотел ги држел своите предавања. Подоцна, изразот „перипатетичари“ добил друго значење - оние кои расправаат шетајќи.[1]

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, str. 123.