Пенал (исто така познато како најстрога казна во фудбалот) е вид на слободен удар во фудбалот, кој се изведува од 11 метри од голот, односно од соодветно означената точка за изведување на прекршоци направени внатре во шеснаесетникот.

Фудбалерката Биргит Принц се подготвува да изведе пенал.