Папскиот крст е христијански крст, кој служи како амблем на папата во црковната хералдика. Тој е прикажан како крст со три хоризонтални шипки близу до врвот, во намален редослед на должина како што се приближува до врвот. Крстот е, според тоа, компаративен со архиепископскиот крст што се користи во хералдиката за да укаже на надбискупот, и се чини дека бил користен токму за да укаже на црковен ранг уште повисок од оној надбискупот. Во минатото, овој дизајн на крстот често се користел во црковната хералдика како карактеристичен белег на неговата канцеларија. Честопати тоа беше само уметничка направа, бидејќи употребата на кросиер не e дел од традиционалната папска ознака.[1]

Папски крст
Папски крст

Симболизмот поврзан со папските сили е приврзан кон трите крстосници, слично на симболиката прикачена на трите ленти на папската тиара .

Наводи

уреди
  1. „The Office of the Liturgical Celebrations of the Supreme Pontiff: The Staff“. Holy See Press Office. Посетено на 2013-05-23.

Надворешни врски

уреди