Памела Кук (Лесли Памела Кук-Јоанидис) е американска математичарка, Унидел професор по математички науки и професор по хемиско инженерство на Универзитетот во Делавер. Таа била претседател на Друштвото за индустриска и применета математика (СИАМ) за 2015-2016 година. Нејзиното истражување се однесувало на динамиката на течностите.

Кук се стекнала со диплома од Универзитетот во Рочестер во 1967 година, а магистрирала и докторирала на Универзитетот Корнел во 1969 и 1971 година, соодветно. Нејзината дисертација, Асимптотско однесување како на решението за на правоаголникот, била надгледувана од Џефри Стјуарт Стивен Лудфорд. По посетата на позициите во Корнел и Калифорнискиот институт за технологија, таа се приклучила на факултетот на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес во 1973 година. Таа се преселила во Делавер во 1983 година. Таа била претседателка на одделот за математички науки на Универзитетот во Делавер девет години, пред да стане соработник на деканот за инженерство. Таа, исто така, била претседавач на универзитетската комисија за статусот на жените.

Со Џулијан Кол, таа е автор на книгата Трансонична Аеродинамика (Северна Холандија, 1986).

Таа е соработник на Американската Асоцијација за Унапредување на Науката и на СИАМ.

Надворешни врски Уреди