Палатата Дадиани

Akaki Chanturia, пронаоѓачот на музејот
Prince David од Mingrelia

Историската Палата Дадиани и Архитектонски музеј е националниот музеј на Грузија кој се наоѓа во Зугдиди, Грузија. Оваа палата заедно со музејот се смета за една од најпознатите палати во Кавказ.

ИсторијаУреди

Првата изложба на археолошките ископувања на древниот град Накалакеви ја подготви мегрелски принцот Дејвид Дадиани и се одржа во 1840 година.[1] Три палати го сочинуваат современиот музејски комплекс, од кои делови се, исто така, црквата "Блахерна Богородица" и ботаничката градина Зугдиди .[1] Во историскиот и архитектонскиот музеј на Дадиани се наоѓаат некои експонати од природното културно наследство на Грузија - богатството на Тагилони, Богородица света вест, иконата на кралицата Бордохан - мајка на кралицата Тамар од Џорџија, ракописи од 13-14 век, минијатури, спомен моштите на династијата Дадиани и предметите поврзани со царот на Франција Наполеон Бонапарт - кои биле донесени во палатата од сопругот на ќерката на Давид Дадијани, принцот Ахил Мурат, внукот на сестрата на Наполеон Каролина.[1]

Палатата беше целосно трансформирана во музеј на 1 мај 1921 година, по иницијатива на грузискиот етнограф и геолог Акаки Шантурија .

Археолошка колекцијаУреди

Во почетокот на 1848 година принцот од Самегрело, Давид Дадиани, своите гости ги покажал на археолошката и нумизматичка колекција од Нокалакеви, археолошки локалитет во Самегрело. Некои од експонатите биле најдени од Давид Дадиани, а некои биле купени од него од доселениците во неговиот домен. Најважното археолошко ископување на Давид Дадијани било истражувањето на Нокалакеви - познато како Археополис во антиката.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Giorgi Kalandia (2010). Dadiani Palaces – History and Architecture Museum Guide. Zugdidi: Dadiani Palaces History and Architecture Museum. p. 7. ISBN 978-9941-0-1991-3.

Надворешни врскиУреди