Обработка на природни јазици

Автоматската обработка на природни јазици (en. NLP / mk. АОПЛ) е дисциплина од доменот на лингвистиката, на информатиката и на вештачката ингелиганција, која има за цел создавање апликации и информатички техники за анализа на секој аспект од природниот јазик[1]. Автоматската обработка на природните јазици е дисциплина што помага во развивањето на т.н. лингвистичко инженерство.

Историјат уреди

АОПЈ и статистика уреди

Софтвер за автоматска обработка на природни јазици уреди

Како примери на апликации за автоматска обработка на природните јазици можеме да ги спомниме :

Наводи уреди

  1. Charniak, Eugene: Introduction to artificial intelligence, page 2. Addison-Wesley, 1984.
  2. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-10-22. Посетено на 2011-10-20.