Новела Матвејева

Новела Николаевна Матвејева била руски бард, поет, писател, сценарист, драматург и книжевен научник. Таа била родена на 7 октомври 1934 година во Пушкин, Сант Петербург а починала на 4 септември 2016 година.[1][2][3][4]

Новела Матвејева

Новела била братучетка на поетот Иван Матвеев (Елагин). Нејзината прва збирка на поезија била објавена во 1961 година и истата година била примена во Сојузот на советски писатели.

Од крајот на 1950-тите, Матвејева компонирала песни за нејзината поезија и ги изведувала со помош на седум-жичана гитара.

Во 1998 година Матвејева ја добила „Руската државна награда Пушкин“ за поезија,[5] а во 2002 година ја добила „Државната награда на Руската Федерација“ за литература и уметност за својата поетска збирка „Јасмин“.

Матвејева починала на 4 септември 2016 година на 81 годишна возраст.[6]

КнигиУреди

 • „Ластовичката школа“ «Ласточкина школа» (1973)
 • „Река“ «Река» (1978)
 • „Закон за песните“ «Закон песен» (1983)
 • „Земја на плима“ «Страна прибоя» (1983)
 • „Зајко-село“ «Кроличья деревня» (1984)
 • „Избрана“ „Избранное“ (1986)
 • „Пофалби за работа“ «Хвала работа» (1987)
 • „Нераскинлив круг“ «Нерасторжимый круг» (1991)
 • „Мелодија за гитара“ «Мелодия для гитары» (1998)
 • „Касета од соништата“ «Кассета снов» (1998)
 • „Сонети“ «Сонеты» (1999)
 • „Караван“ (2000)
 • „Јасмин“ «Жасмин» (2011).

НаводиУреди

 1. Русские советские писатели. Поэты. Биобиблиограрфический указатель. Т.13. М., 1990. С.527
 2. „Умерла Новелла Матвеева“. Colta.ru. 5 September 2016. Посетено на 5 September 2016.
 3. "Матвеева Новелла Николаевна" Архивирано на 20 февруари 2020 г. at bards.ru
 4. "Матвеева Новелла Николаевна", biography and catalogs of works at bards.ru
 5. "ГОСУДАРСТВЕННАЯ ПУШКИНСКАЯ ПРЕМИЯ РОССИИ"
 6. „The poet Novella Matveeva has died on 82-m to year of life“. Архивирано од изворникот на 2016-09-15. Посетено на 2016-09-05.

Понатамошно читањеУреди

 • Медински Г. Песна за поезија на Новела Матвеева, «Юность», 1966, бр. 7
 • Приходко В. Соул и месо од поезијата, „Пријателство на народите“, 1967, број 2.
 • Рунин Б. Далечни и блиски. "Нов Свет", 1964, број 5
 • Новела Матвејева на Find a Grave (англиски) </img>