Никола Аврамов

Никола Аврамов бил македонски револуционер учесник во македонското револуционерно движење, војвода и деец на Македонската револуционерна организација.[1]

Никола Аврамов
Роден 1880
Слатино
Починал 1939
Русе, Бугарија
Занимање револуционер

БиографијаУреди

Аврамов е роден во 1880 година во селото Слатино, Дебарца. Влегува во ВМОРО. Во Илинденското востание е војвода на чета од родното село и со неа учествува во нападот врз турскиот гарнизон во селото Сирула на 20 јули 1903 година [2]

По востанието се населил во градот Русе, Бугарија, каде што се занимавал со бизнис. При избувнувањето на Првата балканска војна во 1912 година Аврамов е доброволец во редовите Македонско-одринското ополчение. Бил награден со орден "За храброст" IV степен [3]. Аврамов умира во Русе, 1939 година [4].

ИзвориУреди

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 2
  2. Борбата в Охридско. Спомени на Смиле Войданов, Деян Димитров и Никола Митрев. Охридски войводи, в: Материали за историята на македонското освободително движение, Издава Македонският научен институт, книга ІІІ, Борбта в Костурско и Охридско (до 1904 год.). По спомени на Иван Попов, Смиле Войданов, Деян Димитров и Никола Митрев, съобщава Л. Милетич, София, 1926, стр. 126.
  3. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 13.
  4. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 5.