Неферикарева пирамида

Неферикарева пирамида (во  Стар Египет Ба на Неферикаре[1]) била изградена за фараонот Неферикаре Какаи – наречена Neferirkare – во 25-от век пред нашата ера.[2][б 1] Тоа била највисока структура сместена на највисоката страна на некрополата Abusir – се наоѓа помеѓу Giza и Saqqara – и уште кули на некрополата денес. Пирамидата е исто така значајна бидејќи нејзината евакуација доведе до откривање на Abusir papyri.

БелешкиУреди

  1. Proposed dates for Neferirkare Kakai's reign: c. 2492–2482 BC,[3][4] c. 2475–2455 BC,[5] c. 2446–2438 BC,[6] c. 2446–2426 BC,[7] c. 2373–2363 BC.[8]

НаводиУреди

  1. Arnold 2003.
  2. Verner 2001c.
  3. Altenmüller 2001, p. 598.
  4. Verner 2001c, p. 589.
  5. Shaw 2003, p. 482.
  6. Allen et al. 1999, p. xx.
  7. Lehner 2008, p. 8.
  8. Dodson & Hilton 2004, p. 288.