Несторица – македонски благородник и војсководец од времето на Самуиловото Царство. Пред Беласичката битка (1014), царот Самуил го испратил да го нападне [[Солун, но бил поразен од Византијците. По смртта на Јован Владислав со другите македонски благородници му се предал на византискиот цар Василиј Ⅱ[1].

ЛитератураУреди

  • Иоаннис Сцaлитзае - „Сiнопсис Хисториарум“, рец. И. Тхурн, Берлин, 1973

НаводиУреди