Наночестичка

Во нанотехнологијата, наночестичката се дефинира како мал објект кој се однесува како целина според својствата. Секоја честица која има димензии[1] меѓу 1 до 100 nm влегува во дефиницијата за наночестичка. Иако според големината повеќето молекули спаѓаат во оваа категорија, сепак посебните молекули обично не се сметаат за наночестички.

Силициумски наноправ

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди