Музеј на град Кратово

музеј во Кратово

Музеј на град Кратовомузеј во градот Кратово. Музејот е основан во 1993 година и денес претставува локална установа чијашто надлежност е да овозможи заштита, чување и промоција на културно-историското наследство на подрачјето на градот Кратово и неговата поширока околина.

Музеј на град Кратово
Музеј на градот Кратово.JPG
Зградата на музејот
Основан1993
МестоКратово, Македонија Македонија
ФондАрхеолошка поставка
Историска поставка
Етнолошка поставка
Одделение за конзервација на наодите

Од 2008 година на музејот му е доделена Саат-кулата, како простор со кој треба да управува и да се грижи за него. Саат-кулата е една од шесте кули кои опстанале од средновековниот и турскиот период на градот.

ГрадбаУреди

Музејот на град Кратово е сместен во стара турска куќа, која е заштитена со закон, под која се наоѓа стариот турски затвор.

ПоставкиУреди

Во музејот постојат три мали поставки, каде се изложени соодветните збирки на наоди, како што се: археолошката, историската и етнолошката поставка, како и одделението за конзервација на наодите.

ГалеријаУреди

Зградата на музејот

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

Координати: 42°04′40″N 22°10′51″E / 42.07778° СГШ; 22.18083° ИГД / 42.07778; 22.18083