Мотиката служи за фина обработка на земјиштето со рачно замавнување, ама мотиката може да послужи и при основна обработка на лесно обработлива земја.

Мотика со полукружeн лист
Холандска мотика за плевење
Мотика и прашалка на ист држач

Типови алатки за обработка на земјата

уреди

Денес во светот постои голем број типови на алатки за обработка на земја со замавнување.

Надворешни врски

уреди