Младински активизам е ангажман на младите во заедницата за организирање за социјални промени. Учество на младите во општествените промени се фокусира повеќе на проблемски- ориентиран активизам од традиционалниот партиски или изборната политика.[1] Младите преземат водствени улоги во јавните протести и застапување околу анти-воени активизам,[2] за борба против криминалот и корупцијата на владата,[3] про-сексуално образование, анти-владина цензура, проширен образовниот пристап и јавен траанспортерски пристап. Технологија и употреба на дигитални медиуми го смени начинот на младите да учествуваат во активизмот на глобално ниво, и младите се повеќе активни во медиумите од постарите генерации.[4]

Деца и младински активисти протестираат на демонстрации во Hong Kong.

Преглед

уреди

Тинејџерите често се исклучени од учество во политиката, бидејќи возрасните доминираат во тој дискурс. Сепак, младите се заинтересирани и информирани граѓани кои можат да се залагаат за промени во нивните заедници.[5] Младите се еластична категорија, возраста на која се почнува и завршува варира со културни контексти,но тоа е често многу различна фаза во животот на една личност за која одредени прашања или политики се мошне важни. Тие можат да вклучуваат политиката, здравството и социјалните прашања.[6]

Социополитички развој е "психолошки процес кој опфаќа спектар на сознанија, вештини, ставови и погледи на свет, и емоции кои ја поддржуваат социјалната и политичка акција" (Watts, Грифит, и Адил Абдул-, 1999).[7] Процесот на СПД беше подлабоко дефиниран со Вотс и Flannagan "да влијаат на социјалната анализа на младите луѓе, светогледот и чувство за едукација и да обезбедат структурна можност и поддршка кон нивната социјална вклученост и однесување.

Социјалниот активизам е доминантна форма на младински активизам и денес, милиони млади луѓе од целиот свет учествуваат во социјалниот активизам кој е организиран, информиран, предводени, и оценет од страна на возрасните. Многу напори, вклучувајќи ги и образовните реформи, правата на децата, како и повикот на владата за реформи на младите да учествуваат на овој начин, често се нарекуваат гласот на младите. Младински совети се пример за ова.[8]

Активизам управуван од млади бара млади луѓе да бидат примарни движачи во движење организирано од возрасни.Таков е случајот со Сиера клуб, каде што младите ги принудиа своите колеги да се приклучат и да станат активни во еколошкото движење.Ова, исто така, важи и за многу организации кои се основани од млади кои станаа возрасни, како што SEAC и Националната асоцијација за младиски права.[се бара извор]

Политички активизам кај младите може да помине незабележан, бидејќи младинскиот активизам често се случува во училиштето и надвор од општеството на возрасните, но младите често се соочуваат со отпор при формирање на младински активистички групи во училиштата.[9] Како централни корисници на државни училишта,државни училишта младите исто така, се залагаат за училишта предводени од студентски промени и реформи во образованието преку студентски активизам и вклученост на студентите.[10] Постојат структурни нееднаквости кои ги чуваат младите да се вклучат во политички разговор и акции во училишни дворови или на јавна сопственост. Училиште клубови бараат возрасен советник да го направи клубот официјален, со што дополнително ќе додаде моќ на возрасни во училишната хиерархија.[9] Додека некои млади учествуваат во студентска Влада, други претпочитаат студентски сојузи, бидејќи тие обезбедуваат вистински глас на студентите и презентација на администрацијата додека студентските владии немаат моќ да резултираат со вистинска промена во еден школски систем.[9]

Технологија

уреди

Друштвени медиуми

уреди

Facebook стана алатка за младите не само да собираат информации, но и да емитуваат настани и активности, да учествуваат во групи со активисти, и да стапат во контакт со други активисти. Twitter, иако се користи за да обезбеди линкови до активизам, не се смета за корисен, бидејќи е ограничен со 140 карактери.[11] Twitter исто така се користи за ширење на свеста за социјалните проблеми со користење на hashtags. Некои од овие движења вклучуваат Kony 2012 и Trayvon Martin.[12]

Наводи

уреди
 1. Bonvillani, Andrea; и др. (2008). „Juventud y política en la Argentina (1968-2008): Hacia la construcción de un estado del arte“ (PDF). Revista Argentina de Sociología. 6 (11): 44–73.
 2. Gordon, H.R. (2010). We Fight to Win: Inequality and the Politics of Youth Activism. Rutgers, NJ: Rutgers U Press. ISBN 9780813548272.
 3. Harlow, S. (2011). „Social media and social movements: Facebook and an online Guatemalan justice movement that moved offline“. New media and society. 14 (2): 225–243. doi:10.1177/1461444811410408.
 4. Valenzuela, Sebastián (2013). „Unpacking the Use of Social Media for Protest Behavior The Roles of Information, Opinion Expression, and Activism“. American Behavioral Scientist. 57 (7): 920–942. doi:10.1177/0002764213479375.
 5. Sherrod, Lonnie R (2006). Youth activism: an international encyclopedia, Volume 2. Greenwood Publishing Group.[се бара страница]
 6. Noguera, Pedro (2006). Beyond Resistance! Youth Activism and Community Change: New Democratic Possibilities for Practice and Policy for America's Youth. CRC Press.[се бара страница]
 7. Watts, R. J., Griffith, D. M., & Abdul-Adil, J. (1999). Sociopolitical Development as an Antidote for Oppression—Theory and Action. American Journal of Community Psychology, 27(2), 255-271.
 8. Chawla, L. (2002) Growing Up in an Urbanizing World. Paris/London: Earthscan/UNESCO Publishing.[се бара страница]
 9. 9,0 9,1 9,2 Gordon, H. (2010). We fight to win. New Brunswick: Rutgers University Press.
 10. Checkoway, B. & Gutierrez, L. (2006) “An introduction,” in Checkoway & Gutierrez (eds) Youth Participation and Community Change. New York: Hawthorne Press. p 3.
 11. Zhang, W. (2013). Редефинирање на младинскиот активизам преку дигиталната технологија во Сингапур. Меѓународен весник за комуникација, 75(3), 253-270. doi:10.1177/1748048512472858
 12. Carr, D. (2012, March 25). Hashtag активизам, и негови ограничувања . New York Times