Меша (मेष) ― месец во индискиот сончев календар.[1][2] Тој одговара на хороскопскиот знак овен и се преклопува со околу втората половина на април и околу првата половина на мај во Грегоријанскиот календар.[1] Општо земено, месецот меша започнува на 13 или 14 април, наречен меша санкранти.

Симбол на месецот меша.

Во ведските текстови, месецот меша е наречен маду, но во овие древни текстови, нема зодијачни поврзувања.[3] Сончевиот месец меша се преклопува со неговиот месечев месец ваисаха, во хиндуските месечево-сончеви календари.[4][5] На меша претходник му е сончевиот месец мина, а потоа следува сончевиот месец врсаба.[2]

Месецот меша е наречен читирај во тамилскиот календар и е негов прв месец.[1] Санскритските текстови во Индија од античката и средновековната ера се разликуваат во нивните пресметки за времетраењето на меша, исто како и со другите месеци. На пример, делото „Сурја Сиданта“ го пресметува времетраењето на меша да биде 30 дена, 22 часа, 26 минути и 48 секунди.[5] Спротивно на тоа, делото „Арја Сиданта“ го пресметува времетраењето на меша да биде 30 дена 22 часа 12 минути.[5]

Меша е исто така астролошки знак во индиските хороскопски системи, што одговара на овен.[6]

Меша е исто така десеттиот месец во Дарискиот календар за планетата Марс, кога Сонцето го преминува средишниот дел на соѕвездието Овен гледано од Марс.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 James G. Lochtefeld (2002). The Illustrated Encyclopedia of Hinduism: A-M. The Rosen Publishing Group. стр. 151. ISBN 978-0-8239-3179-8.
  2. 2,0 2,1 Robert Sewell; Śaṅkara Bālakr̥shṇa Dīkshita (1896). The Indian Calendar. S. Sonnenschein & Company. стр. 5–11.
  3. Nachum Dershowitz; Edward M. Reingold (2008). Calendrical Calculations. Cambridge University Press. стр. 123–128. ISBN 978-0-521-88540-9.
  4. Christopher John Fuller (2004). The Camphor Flame: Popular Hinduism and Society in India. Princeton University Press. стр. 291–293. ISBN 978-0-69112-04-85.
  5. 5,0 5,1 5,2 Robert Sewell; Śaṅkara Bālakr̥shṇa Dīkshita (1896). The Indian Calendar. S. Sonnenschein & Company. стр. 10–11.
  6. Bangalore V. Raman (2003). Studies in Jaimini Astrology. Motilal Banarsidass. стр. 10–19. ISBN 978-81-208-1397-7.