Allium ursinum – познат како ramsons, buckrams, див лук, broad-leaved лук, дрво лук, мечка праз, или мечка лук – е дива во однос на chives роден во Европа и Азија.[1] латинскиот назив се должи на кафеава мечка's вкус за светилки и неговата навика на раскопува земјата да добие во нив; тие се исто така омилени на дива свиња. Во Европа, каде ramsons се популарно се берат од дивината, сличноста да се отровни растенија како што се лили на долината или Colchicum autumnale редовно се доведува со случаи на труење.

Allium ursinum RF.jpg

НаводиУреди

  1. GRIN-CA Archived 2019-01-12 на Wayback Machine, Agriculture and Agri-Food Canada