Месинг е легура на бакар и цинк. Во зависност од определени особините на месинг варира во широк спектар, месинг се користи во електрониката, како и структурните и украсни материјали, на пример. за изработка на музички инструменти. Најчестите е жолта. Црвенкасто бакар боја е изгубена со зголемување на процентот на цинк во легура. Таа има поголема сила од бакар, реагираат на временските услови. Тоа се користи во изработка листови, цевки и кабли.

Предлошка:Металугрија-никулец