Мериен Линдстен - Томасон

Мериен Линдстен-Томасон (6 октомври 1909 година – 26 мај 1979 година)[1] била шведски лекар и пионер-член на Меѓународното здружение на жени медицинари. Линдстен-Томасон е родена во земјоделско семејство во Гетеборг, учела во локалната гимназија, а потоа на Лундскиот универзитет каде се стекнала со медицинска диплома. Таа практикувала медицина во различни градови низ Шведска.[2]

Наводи Уреди

  1. Profile of Marianne Lindsten-Thomasson[мртва врска] (шведски)
  2. Ogilvie, Marilyn Bailey; Harvey, Joy Dorothy (2000-01-01). The Biographical Dictionary of Women in Science: L-Z (англиски). Taylor & Francis. ISBN 9780415920407.