Машка одбојкарска репрезентација на Македонија

Машка одбојкарска репрезентација на Македонија е национален одбојкарски тим на Република Македонија. Одбојкарската федерација е основана во 1946 година во рамките на Здружението за физичка култура на Македонија. Таа била еден од основачите на Светската одбојкарска федерација (ФИВБ) (со Белгија, Бразил, Египет, Франција, Холандија, Унгарија, Италија, Полска, Португалија, Романија, Уругвај и САД). На 13 февруари 1949 година македонската одбојкарска федерација станала независна спортска организација. Македонија учествувала на четири европски лиги од ЦЕВ ЕВРОПА, каде што очекувала златен медал, но никогаш не го освоила.

Македонија
Shirt badge/Association crest
Податоци
Прекар Црвено-жолти
Сојуз Одбојкарска федерација на Македонија (OФМ)
Тренер Никола Матијашевиќ
Бои
Бои на екипата
Kit body unknown.png
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Дома
Бои на екипата
Kit body unknown.png
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Гости
Последна поднова на податоците: непознато.

Европска ЛигаУреди

  • 2014 –   3-то место
  • До 2015 –   2 место
  • 2016 –   2 место
  • 2017 –   2 место
  • 2018 – 4-то место
  • 2021 –   2 место

Сегашниот тимУреди

Тренер: Никола Матијашевиќ
Асистент: Деан Стојанов
Нема. Име Позиција Датум на раѓање
1 Дарко Ангеловски Либеро 1994
2 Ѓорѓи Ѓоргиев Техничар 1992
3 Ѓоко Јосифов Среден-блокер 1985
4 Никола Ѓорѓиев (капитен) Коректор 1988
5 Владо Милев Надвор-spiker 1987
6 Дејвид Стојанов Техничар 2001
7 Славе Наков Среден-блокер 1994
8 Александар Љафтов Надвор-spiker 1990
9 Марјан Урдов Спротивно 1994
12 Филип Николовски Надвор-spiker 1997
14 Иван Андонов Надвор-spiker 1989
15 Филип Маџунков Среден-блокер 1996
17 Марко Стошиќ Јуниор Техничар 1993
18 Васе Михаилов Надвор-spiker 1986
19 Стојан Илиев Надвор-spiker 1999
20 Ѓорѓи Ѓузелов Среден-блокер 1999
21 Тино Шулајковски Среден-блокер 2002
22 Миле Стоилков Среден-блокер 1999

Надворешни врскиУреди