Марта Штимберг

Марта Штимберг (1921 - 2012) била шведски археолог.

Марта Штимберг

Живот и работаУреди

Марта Штимберг била една од првите жени-археолози што биле дел од академските кругови во Шведска. Таа ја започнала својата кариера како истражувач на Универзитетот Лунд и целата професионална кариера ја поминала на истиот универзитет. Таа продолжила да работи спорадично на универзитетот и по пензионирањето. Таа е опишана како една од најистакнатите експерти за нордиската праисторија во Шведска, но имала широка основа на знаење и експертиза што се протегала од знаење за каменото време до средниот век . Нејзиното истражување се засновало на пристапот кон теоријата на системите и се фокусирало на објаснување на социјалните и економските структури со проучување на моделите на населби во пределот во многу долга временска рамка ¨ [1]

НаводиУреди

  1. Jennbert, Kristina; Larsson, Lars; Olausson, Deborah (16 April 2012). „Framstående arkeolog“. Sydsvenska Dagbladet. Посетено на 10 October 2016.