Мари-Емили Марион де Монтанкло

Мари-Емили Марион де Монтанкло (1736 — 1812) — француска феминистка, новинарка, поетеса, драматург и уредничка.[1] Била директорка на женското списание Journal des dames (1759–78).

Живот и кариера уреди

Де Монтанкло е родена во Екс-ан-Прованс во 1736 г. Нејзиниот прв брак завршил со смртта на нејзиниот сопруг, а вториот брак завршил со законска разделба. Во 1774 г., таа станала уредничка на Journal des dames. Во оваа улога, таа се обидела да ги продолжи своите феминистички цели и ја искористила својата положба за да побара поддршка за општествените реформи.

Подоцна, Де Монтанкло станала директорка на театарот Монтансје во Версај. Помеѓу 1782 и 1804 г. напишала голем број комични драми, од кои некои биле изведени.[2]

Наводи уреди

  1. James Van Horn Melton, The Rise of the Public in Enlightenment Europe
  2. Warren, Rosanna (2008). French Women Poets of Nine Centuries. Johns Jopkins University Press. стр. 440. ISBN 9780801888045. Посетено на 28 December 2021.