Серијата била објавена во 1992 година со Super Mario Kart на Super Nintendo Entertainment System, до критички и комерцијален успех. [1] Серијата Mario Kart брои вкупно четиринаесет игри, со шест на домашни конзоли, три на рачни конзоли, четири аркадни игри заеднички развиени со Namco и една за мобилни телефони. Најновата игра од главната серија, Mario Kart Live: Home Circuit, беше објавена на Nintendo Switch во октомври 2020 година. Над 164,43 милиони примероци од серијата се продадени ширум светот.

Историја уреди

 
Логото на серијата до Mario Kart Arcade GP 2

Првата игра од серијата Mario Kart е Super Mario Kart за Super Nintendo Entertainment System во 1992 година. Неговиот развој беше надгледуван од Шигеру Мијамото, јапонскиот дизајнер на многу успешни игри на Нинтендо, вклучително и Супер Марио Брос. Даран Џонс од NowGamer сугерира дека успехот на Супер Марио Карт е резултат на ликовите на Супер Марио и дека е нов тип на тркачка игра. [2]

Играње уреди

Во серијата Марио Карт, играчите се натпреваруваат во трки со картинг, контролирајќи еден од изборот на ликови, главно од франшизата Марио. Во секоја трка може да се натпреваруваат до шеснаесет знаци.

Играта е подобрена со ставки за засилување добиени со возење во кутии со ставки поставени на курсот. Овие засилувања вклучуваат печурки за зголемување на брзината на играчите, школки што треба да се фрлаат на противниците, кора од банана и кутии за лажни ставки како опасност. Играта избира ставка врз основа на моменталната позиција на играчот во трката. На пример, играчите кои многу заостануваат може да добијат помоќни ставки, како што се Bullet Bills кои му даваат на играчот поголемо засилување на брзината во зависност од местото на играчот, додека лидерот може да добие само мали одбранбени ставки, како што се школки или банани. Наречен гумени ленти, овој механизам за игра им овозможува на другите тркачи реална шанса да го стигнат водечкиот тркач.

Секоја нова игра воведува нови елементи на играње, како што се нови кола, ставки, режими и ликови за играње.

  1. Crecente, Brian (February 26, 2009). „Super Mario Kart: Most Influential Video Game in History“. Kotaku. Архивирано од изворникот на February 28, 2009. Посетено на January 27, 2012.
  2. Jones, Darran (November 28, 2011). „Super Mario Kart: The Complete History of Nintendo's Kart Racer“. NowGamer. Imagine Publishing Ltd. Архивирано од изворникот на June 25, 2013. Посетено на September 15, 2013.