Малхун Хатун

Малхун Хатун била жена на османлискиот султан Осман I и валиде султан на Орхан I. Спореде поголемиот број на историчари таа била ќерка на анадолскиот турски бег Омер иако некои сметаа дека била ќерка на шеик Едебали.

Малхун Хатун
Сопружник Осман I
Деца
Орхан I
Роден(а) 13 век
Анадолија
Починал(а) 1323
Согут, Османлиско Царство
Вероисповед ислам