Малвина Бракенхиелм

Малвина Бракенхиелм родена како Хилда Ингеборг Малвина Габриела Ранстен (25 декември 1928 – 25 декември 1853 година) била шведска писателка на 30 романи и 250 раскази. Таа била филантро, а исто така настапувала и предавала музика. Нејзината постара сестра била писателката Лаура Фитингхоф .

Живот уреди

Бракенхиелм е родена во Norrköping на Божик во 1853 година. Нејзиниот татко, Јонас Бернхард Ранстен, бил свештеник и член на парламентот. Нејзините родители имале голема фарма во Солетеа . Таа „Вина“ била една од петте девојки кои сите биле музички настроени и студирале на Музичката академија во Стокхолм.[1] Нејзината мајка, Отилија Лофвандер, била пријателка на „Шведското славејче“ Џени Линд .[2] Нејзиното семејство живеело половина година во Стокхолм каде нејзиниот татко присуствувал на неговите пратенички должности.[3] Нејзината постара сестра Лаура Фитингхоф исто така била писателка и ги опишала 1860-тите кога семејството им помагало на оние кои живееле полошо од нив. Малвина ја сметала филантропијата на нејзината мајка за восхитувачка и го усвоила нејзиниот добротворен поглед.[2]

Во 1873 година се омажила за Јохан Николаус Реенстиерна и за три години била мајка на две деца и вдовица. Таа одржувала концерти за да собере пари и почнала да пишува. Таа ја победила својата сестра Лаура во печатење за една година со нејзината публикација Skisser och berättelser во 1883 година користејќи го nom de plume на Рејчел .

Во 1889 година го добила името Бракенхиелм кога се омажила за Карл во мај истата година во Њујорк. До декември, нејзиниот несилен нов сопруг почнал да пие и ја направи вдовица по втор пат и мајка на трето дете. Таа се вратила во Шведска чувајќи дел од деталите од бракот од нејзините сестри.[2]

Во својот живот напишала повеќе од 30 романи и 250 раскази [4] но не ги оценила многу високо. Работела како учителка по пеење во Упсала, но сиромаштијата на крајот ја натерала да живее со нејзината сестра Лаура, но тоа било проблематично. Успехот на Лаура со нејзината книга од 1907 година за 1860-тите и нејзината младешка ќерка Роза покренала љубомора и расправии.[2]

Како и нејзината мајка и покрај сопствената сиромаштија, Малвина се свртела кон филантропијата.

Бракенхиелм умрела, последната од ќерките Рунтсен, во парохијата Кунгшолмс во 1928 година.

Наводи уреди

 

  1. „Fitinghoff, släkt - Svenskt Biografiskt Lexikon“. sok.riksarkivet.se. Посетено на 2020-01-29.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „skbl.se - Hilda Ingeborg Malvina Gabriella Bråkenhielm“. www.skbl.se. Посетено на 2020-01-29.
  3. „skbl.se - Laura Matilda Bernhardina Fitinghoff“. www.skbl.se. Посетено на 2020-01-29.
  4. „Bråkenhielm, Malvina (Nordic Authors)“. runeberg.org. Посетено на 2020-01-29.

Дополнително читање уреди

  • Malvina Bråkenhielm at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon