Македонски правопис со правописен речник (1950)

„Македонски правопис со правописен речник“ – учебно помагало напишано од Блаже Конески и Крум Тошев. Книгата била одобрена од Министерството за просвета на 11 декември 1950 со решение 13865, а ја издало Државно книгоиздателство на НР Македонија.[1]

Македонски правопис со правописен речник
АвторБлаже Конески и Крум Тошев
ЗемјаНародна Република Македонија
Јазикмакедонски
Жанробразовен
ИздавачДржавно книгоиздателство на НР Македонија
Издадена
1950
Страници181

Содржина уреди

Правописот содржи пет глави.

Пишување на гласовите уреди

Во оваа глава се опфатени следните поглавја:

 • Азбуката
 • Самогласките
  • а
  • о
  • у
  • е, и
  • Вокално р
  • ол
 • Согласките
  • ј
  • ќ, ѓ
  • ѕ
  • л, љ
  • њ
  • х
  • в
  • ф
 • Согласките на крајот на зборот
 • Едначење по звучност
 • Правописот на некои согласни групи
 • Правопис на некои наставки

Преглед на формите уреди

Во оваа глава се опфатени следните поглавја:

 • Членот
 • Именки
 • Придавки
 • Сложени именки и придавки
 • Броеви
 • Заменки
 • Глаголи
 • Глаголски форми
 • Предлози
 • Прилози
 • Пишувањето на други зборови и партикули

Пренесување на делови од зборови од еден ред во друг уреди

Оваа глава нема поглавја.

Употреба на голема и мала буква уреди

Оваа глава нема поглавја.

Интерпункција уреди

Во оваа глава се опфатени следните поглавја:

 • Точка
 • Прашалник
 • Извичник
 • Две точки
 • Пауза
 • Наводници
 • Запирка
 • Апостроф

По петте глави од правописот следи Правописниот речник.

Наводи уреди

 1. „Македонски правопис со правописен речник“ (PDF). Посетено на 25 октомври 2023.