Македонски воени симболи

Следува табела на сите воени логоа, симболи и амблеми на Македонија од најраните почетоци, па до сега.

Историски симболи уреди

Средновековна Македонија уреди

Облека Датум Употреба Опис
  ??? – 1014 Детал од облеката на Цар Самуил Орнаменти и животни.

Социјалистичка Република Македонија уреди

Знаме Датум Употреба Опис
  `70 – 1990 Печатот на Македонската Територијална одбрана Син штит со црно-бело-црвен рамка со петокрака и прекрстена пушка со меч во позадина.

Симболи на Република Македонија уреди

Знаме Датум Употреба Опис
  1991 – сѐ уште Амблем на МО на Македонија Македонски златен воен штит со две златни дабови гранчиња.
  1992 – 2019 Амблем на АРМ
  2019 – сѐ уште Амблем на АРМ
  1992 – сѐ уште Лого на Воената полиција
  ???– сѐ уште Лого на македонскиот Винг
  ???– сѐ уште Рондела на Македонското Полициско и Воено Воздухопловство (ВВ)
  1992 – сѐ уште Лого на центарот за воздухопловно набљудување
  ???– сѐ уште Амблем на Македонските Скорпиони
  ???– сѐ уште Лого на Македонските Леопарди
  1992 – сѐ уште Лого на Центарот за електронско извидување
  1992 – сѐ уште Лого на Здружената оперативна команда при АРМ
  1992 – сѐ уште Лого на Подофицерскиот Кор при АРМ
  ???– сѐ уште Лого македонската мисија ALTНEA
  ???– сѐ уште Амблем на Падобранската единица за специјални намени Син штит со Сокол и падобран и логото на АРМ во долниот дел. Испишано е и бројот 501, што е број на батаљонот
  ???– сѐ уште Лого на Борбениот хеликоптерски сквадрон „Ноќни молњи“ .
  1992 – сѐ уште Знаме на Борбениот хеликоптерски сквадрон „Ноќни молњи“
  1992 – сѐ уште Лого на транспортниот хеликоптерски винг на АРМ
  1992 – сѐ уште Знаме на сквадронот за воздухопловно техничко обезбедување при АРМ
  1992 – сѐ уште Сквадронот за обука и тренажа при АРМ
  1992 – сѐ уште Знаме на оклопниот батаљон Т-72 на АРМ Грбот на златна основа со испишано име на единицата
  1992 – сѐ уште Грбот на оклопниот батаљон Т-72 на АРМ Зелен штит со црна облога со мотив на Св.Ѓорши каде ја убива ламјата и тенк во долниот дел. Испишано е и мотото „Моќта е со нас“
  1992 – сѐ уште Грб на батаљонот на ПВО при АРМ Син штит со сина облога со испишано мото „Чисто небо“
  1992 – сѐ уште Знаме на Противвоздушната одбрана (ПВО) на АРМ
  1992 – сѐ уште Знаме на првата батерија на ПВО на АРМ
  1992 – сѐ уште Знаме на командната батерија на ПВО на АРМ
  1992 – сѐ уште Знаме на единицата АБХО на АРМ Зелен штит на сина основа со испишано мото „Откриј и уништи“
  2001 – сѐ уште Грб на единиците за брза интервенција -„Лавови“ на АРМ
  2007 – сѐ уште Голем грб на Полкот за врски на АРМ. Мотото на латински гласи: INFORMATIA POTENTIA EST („Информираноста е моќ“).
За повеќе информации, видете: Грб на Полкот за врски на АРМ

Надворешни врски уреди

Д-р Ѓорѓе Миљковиќ, "Илинденските знамиња и печати", Скопје, "Mенора", 2003.