Лотен фон Кремер

Шарлот „Лотен“ Луис фон Кромер (6 август 1828, Стокхолм - 23 декември 1912, Стокхолм) била шведска бароница, писателка, поетеса, филантроп и активист за женски права. Таа била основач на книжевното друштво <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Samfundet_De_Nio" rel="mw:ExtLink" title="Samfundet De Nio" class="cx-link" data-linkid="10">Samfundet De Nio</a> и, заедно со Мартина Бергман-Остерберг, била главнен финансиер на Националното здружение за право на глас на жени .

Лотен фон Кремер, средина на 19 век
Лотен фон Крајмер во 1908 година

НаводиУреди