Линиска топологија

Линиска топологија е мрежна топологија која се состои од главен кабел со прекинувач на секој крај. Сите јазли (опслужувачот за датотеки, работните станици, и периферните уреди) се поврзани со линиски кабел. Ethernet и LocalTalk мрежите користат линиска топологија.

ПредностиУреди

  • Лесно е да се поврзете со компјутер или периферна линиска магистрала.
  • Бара помалку кабел со должина од Ѕвездеста топологија.

НедостатоциУреди

  • Целата мрежа се исклучува ако има прекин во главниот кабел.
  • Terminators се потребни на двата краја на главниот кабел.
  • Тешко е да се идентификува проблемот ако целата мрежа се исклучи.
  • Не треба да се користи како самостојно решение во големи згради.

Други топологииУреди

Надворешни врскиУреди


Предлошка:Compu-network-stub