Лимфниот јазол или лимфната жлезда е орган на ливче од јајце или бубрезите и од адаптивниот имунолошки систем, кој е широко присутен низ целото тело. Тие се поврзани со лимфните садови како дел од циркулаторниот систем. Лимфните јазли се главни места на Б и Т лимфоцитите и други бели крвни клетки. Лимфните јазли се важни за правилното функционирање на имунолошкиот систем, делувајќи како филтри за странски честички и клетки на ракот. Лимфните јазли немаат функција на детоксикација, која првенствено се занимава со црниот дроб и бубрезите.

Пресек на лимфен јазол со означени делови.1) Капсула; 2) Супкапсуларен синус; 3) центар на Грминал; 4) Лимфоиден јазол; 5) Трабекули

Во лимфниот систем лимфниот јазол е секундарен лимфоиден орган [3]. Лимфниот јазол е затворен во фиброзна капсула и е составен од надворешен кортекс и внатрешна медула .

Лимфните јазли, исто така, имаат клиничко значење. Тие стануваат воспалени или зголемени при различни болести кои можат да се движат од тривијални инфекции на грлото, до канцерогени опасни по живот. Состојбата на лимфните јазли е многу важна кај поставеноста на ракот, која одлучува за третманот што треба да се користи и ја одредува прогнозата. Кога отечени, воспалени или зголемени, лимфните јазли може да бидат тешки, цврсти или нежни.

Структура

уреди

Лимфните јазли се бубрести или овални и се со големина од неколку милиметри до околу 1-2 см. Секој лимфен јазол е опкружен со фиброзна капсула, која се протега во лимфниот јазол за да формира трабекула. Субстанцијата на лимфниот јазол е поделена на надворешниот кортекс и внатрешната медула. Кортексот е континуиран околу медулата, освен кога медулата доаѓа во директен контакт со хилумот[1].

Тенките ретикуларни влакна на ретикуларното сврзно ткиво и еластинот формираат поддршка на решетка наречена ретикулин во внатрешноста на јазолот. Б-клетките главно се наоѓаат во надворешниот (површен) кортекс, каде што се групирани заедно како фоликуларни Б-клетки во лимфоидните фоликули и Т-клетките се главно во паракоротeкс. Лимфниот јазол е поделен на оддели наречени лимфни нодули (или лобули), секој од кои се состои од кортикален регион на комбинирани фоликул Б-клетки, паракортикален регион на Т-клетките и базален дел од нодули во медулата.

Бројот и составот на фоликулите можат да се променат особено кога се предизвикани од антиген, кога тие развиваат герминален центар. На друго место во јазолот, постојат само повремени леукоцити. Како дел од ретикуларната мрежа постојат фоликуларни дендритични клетки во Б-клеточниот фоликул и фибробластните ретикуларни клетки во Т-клеточниот кортекс. Ретикуларната мрежа не само што обезбедува структурна поддршка, туку и површина за адхезија на дендритичките клетки, макрофагите и лимфоцитите. Овозможува размена на материјал со крв низ високите ендотелијални венули и обезбедува раст и регулаторни фактори потребни за активирање и созревање на имунолошките клетки.

Лимфата влегува во конвексната страна на лимфниот јазол преку повеќе аферентни лимфни садови и тече низ простори наречени синуси. Лимфален синус кој го вклучува субкапсуларниот синус, е канал во рамките на јазолот, наредени од ендотелните клетки заедно со фибробластните ретикуларни клетки и тоа овозможува мазен проток на лимфата преку нив. Ендотелот на субкапсуларниот синус е континуиран со оној на аферентниот лимфен сад и е исто така со оној на сличните синуси кои ги напаѓаат трабекулите и во кортексот. Сите овие синуси ја исфрлаат филтрираната лимфна течност во медуларните синуси, од каде што лимф тече во еферентните лимфни садови за да излезе од јазолот на хилумот на конкавната страна. [5] Овие садови се помали и не дозволуваат проток на макрофагите, така што тие остануваат содржани да функционираат во рамките на лимфниот јазол. Во текот на лимфата, лимфоцитите можат да се активираат како дел од адаптивниот имунолошки одговор.

Капсула

уреди

Капсулата на лимфните јазли е составена од густо неправилно сврзно ткиво со некои обични колагени влакна, а од нејзината внатрешна површина се ослободуваат од голем број мембранозни процеси или трабекули. Тие поминуваат навнатре, зрачи кон средиштето на јазолот, околу една третина или една четвртина од просторот помеѓу периметарот и центарот на јазолот. Кај некои животни тие се доволно добро обележани за да го поделат периферниот или кортикалниот дел од јазолот во голем број прегради (нодули), но кај луѓето овој аранжман не е очигледен. Поголемите трабекули кои извираат од капсулата се растураат во пофини бендови, и тие се вклопуваат за да формираат мрежна работа во централниот или медуларниот дел од јазолот. Во овие трабекуларни простори формирани од вкрстената трабекула се содржи соодветната супстанција на лимфните јазли или лимфоидното ткиво. Јазлината пулпа, сепак, не целосно ги пополнува просторите, туку лисја, меѓу нејзината надворешна маргина и околната трабекула, канал или простор со еднаква ширина во текот на целата. Ова се нарекува субкапсуларен синус (лимфата или лимфален синус). Работи преку неа се наоѓаат повеќе фини трабекули на ретикуларно сврзно ткиво, чии влакна, во најголем дел, се покриени со раздвојувачки клетки.

Наводи

уреди
  1. Ellis, H. (1974-04). „Gray's Anatomy. Edited Roger Warwick, B.Sc., Ph.D., M.D., and Peter L. Williams, D.Sc., M.A., M.B., B. Chir., London. Thirty-fifth edition. 292 × 229 mm. Pp. 1471 + xvi. Illustrated. 1973. Edinburgh: Churchill Livingstone. £14.50“. British Journal of Surgery. 61 (4): 335–335. doi:10.1002/bjs.1800610432. ISSN 0007-1323. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)