Лаура Бергнер (починала во 1852 година) била шведска глумица. Таа е позната како љубовница на шведскиот крал Чарлс XV.

Лаура Бергнер била ќерка на поручникот Ларс Август Бергнер и куртизаната Ловиса Спанберг (нејзината мајка подоцна се омажила за благородникот и дворски службеник Аксел Фредрик Лилјенстолпе), и братучетка на Зелма Хедин и Леокади Герлах .

Бергнер била глумица и го имала своето деби во театарот Миндре во 1847 година. Меѓу нејзините улоги има Корделија во Кралот Лир . Нејзината сценска кариера, сепак, се чини дека била умерена. Таа и нејзините три сестри, наводно, биле познати куртизанки во средината на 19-тиот век во Стокхолм со клиентела меѓу повисоките класи, „исто и на сличен начин славни како осумте сестри Лоф“,[1] односно како познатата куртизана -глумицата Фредрика Лоф и нејзините сестри.

Лаура Бергнер е најпозната како љубовница на престолонаследникот Чарлс: тој ја нарекол „Сињора Фарали“ и изјавил дека ќе создаде нов збор, „фарал“, кој требало „да го означи и замени зборот морал“.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Svenska millionärer. Minnen och anteckningar / 1