Ласло Рајк  (унгарски: László Rajk, 8 март 1909 – 15 октомври 1949) бил унгарски комунистички политичар, кој бил министер за внатрешни работи и министер за надворешни Работи. Тој бил важен организатор на унгарските комунистички сили.

Ласло Рајк.

ЖивотописУреди

Роден е во Сехејурдвахеј, деветтиот од единаесетте деца во семејството на Трансилванските саксонци. Неговите врски со комунизмот започнале од рана возраст, кога станал член на Комунистичката партија на Унгарија (KПУ).

Подоцна, тој бил протеран од својот универзитет поради неговите политички идеи и станал градежен работник, до 1936 година, кога тој се приклучил на Популарниот Фронт во шпанската Граѓанска Војна. Тој станал комесар на Баталјонот Ракоши на XIII Меѓународна Бригада.[1] По пропаѓањето на Републиканската Шпанија, тој бил однесен во Франција сè до 1941 година, кога тој конечно бил во можност да се врати во Унгарија, каде станал Секретар на Централниот Комитет на Комунистичката Партија , подземно Комунистичкото движење.

Во декември 1944 година тој бил уапсен од страна на одредот на Партијата на вкрстени стрели. Тој требал да биде убиен и бил транспортиран до затворот на Шопронкохид, потоа во Германија, но посредството на неговиот постар брат, Ендре, фашистички под-секретар му го спасил животот. Ласло Рајк бил ослободен на 13 мај 1945 година.

Тој заминал дома во Унгарија и учествувал во партиската политика. Тој стана член на сите водач корпорации на партијата (MKP) и Екстемпорал Парламент. Рајк бил член на Високиот Национален Совет од 7 декември 1945 до 2 февруари 1946 година. На 20 март 1946 година тој бил назначен за министер за Внатрешни работи. Во овој период тој ја организирал приватната војска и тајната полиција на унгарската комунистичка партија. 

НаводиУреди

  1. Hugh Thomas, The Spanish Civil War, 4th Rev. Ed. 2001, p. 927

ЛитератураУреди

  • Crampton, R. J. (1997), Eastern Europe in the twentieth century and after, Routledge, ISBN 0-415-16422-2 Укажано повеќе од еден |ISBN= и |isbn= (help)More than one of |ISBN= и |isbn= specified (помош)
  • Frucht, Richard C. (2003), Encyclopedia of Eastern Europe: From the Congress of Vienna to the Fall of Communism, Taylor & Francis Group, ISBN 0-203-80109-1 Укажано повеќе од еден |ISBN= и |isbn= (help)More than one of |ISBN= и |isbn= specified (помош)