„Култура 365“ (лат. Cultura 365) е културен и информативен центар во Охрид, основан според идеите и со активното учество на охридскиот писател и фотограф Мишо Јузмески. За кратко време центарот станува културно култно место во кое навраќаат љубители на уметноста и културни дејци од целиот свет. Воден од начелото „култура за сите секој ден“, центарот работи секој ден и така тој е единствената културна институција во Охрид која е отворена секој ден.

Спомен - собата на А. ден Долард во рамките на КИЦ „Култура 365“

Културно-информативниот центар „Култура 365“ со работа започнува на 19 јуни 2011 година, а првиот културен настан е отворањето на спомен - собата за холандскиот писател и новинар А. ден Долард. Во КИЦ „Култура 365“ се одржуваат разни културни настани преку кои се промовираат уметници и други дејци од областа на културата.[1]

КИЦ „Култура 365“ има две изложбени простории:

 • Спомен соба (постојана изложба) за А. ден Долард
 • Уметничка галерија за изложување на фотографии и други дела од разни автори

Основни дејности на КИЦ „Култура 365“ се:

 • промоција на уметнички дела (книги, фотографии, слики и сл.)
 • информации за туристите од областа на културното наследство и културните настани
 • предавања за културното наследство и други теми од областа на културата

НастаниУреди

 • 19 јуни 2011: Отворена е спомен - собата на холандскиот писател и новинар А. ден Долард. Изложени се книги, фотографии и други информации преку кои се претставуваат животот и делото на писателот[2].
 • 26 јуни 2011: Изложба на фотографии и книги од Мишо Јузмески.
 • 28 јуни 2011: Комеморативна вечер за фотографот Атанас Талевски, при што неговите пријатели и познаници зборуваат за животот и делото на уметникот, а претставени се и негови фотографии[3].
 • 12 јули 2011: Претставување на книгата „Рани спомени“ од новинарот Веле Митаноски[4].
 • 7 ноември 2011: Изложба на карикатури на тема „Соочување со климата“ на автори од Шведска и балканските земји [5][6].
 • 10 ноември 2012: Изложба на фотографии од Атанас Талевски [7]
 • 19 декември 2012: Изложба на Никола Павлески [8]
 • 9 јануари 2013: Средба со творештвото на Иван Точко Средба со Иван Точко
 • 26 јануари 2013: Изложба на Славица Панова [9]
 • 7 февруари: Одбележување на роденденот на А. ден Долард[10]
 • 15 февруари 2013 Изложба на Јасна Христовска[11]
 • 23 февруари 2013: Средба со творештвото на Борис Бојаџиски[12]
 • 9 март 2013: Средба со творештвото на Радослав Петковски[13]
 • 16 март 2013: Изложба на Катерина Мавровска[14]

ИзвориУреди

 1. Културните настани во Охрид ќе се негуваат преку целата година преку „Култура 365“
 2. Изложба за А. ден Долард во Охрид
 3. Комеморативна вечер во спомен на охридскиот фотограф Атанас Талески
 4. Промовирана книгата “Рани спомени” од новинарот Веле Митаноски
 5. „Соочување со климата“ (изложба на карикатури)
 6. Изложба на карикатури - реален приказ на модерното време
 7. Фотографиите на Атанас Талевски изложени во КИЦ „Култура 365“
 8. Изложба на Никола Павлески во „Култура 365“
 9. Голем интерес на стружани и охриѓани за фотографиите на Панова
 10. Во Охрид одбележан роденденот на А. Ден Долард
 11. Изложба на фотографии од охриѓанката Јасна Христовска
 12. Средба со творештвото на Борис Бојаџиски
 13. Охриѓани се запознаа со творештвото на Радослав Петковски
 14. Изложба на Катерина Мавровска