Кибердемнење

Кибердемнење (англиски: Cyberstalking) — употреба на семрежјето или други електронски средства за следење или малтретирање на поединец, група или организација.[1] Може да вклучува лажни обвинувања, клевети, клевети и клевети . Исто така, може да вклучува следење, кражба на идентитет, закани, вандализам, барање за секс или собирање информации што можат да се користат за закана, засрамување или малтретирање.

Cyberstalking честопати е придружено со следење во реално време или офлајн.[2] Во многу јурисдикции, како што е Калифорнија, обете се кривични дела.[3] Двајцата се мотивирани од желбата да се контролира, заплашува или влијае врз жртвата.[4] Сталкер може да биде туѓинец преку семрежјето или личност за која целта знае. Тие можат да бидат анонимни и да бараат бклучување на други луѓе кои и не ја знаат целта.

Оваа појава е кривично дело според различните државни закони за спречување на следење, клевети и малтретирање . Пресудата може да резултира во одредена мерка забрана, условна казна или кривични казни против напаѓачот, вклучително и затвор.

Дефиниции и описУреди

Имаше голем број обиди на експерти и законодавци да го дефинираат сајбер-разговорот. Општо е сфатено дека тоа е употреба на семрежјето или други електронски средства за следење или малтретирање на поединец, група или организација.[1] Кибердемнењето е форма на компјутерско малтретирање ; термините често се користат наизменично во медиумите. И двете може да вклучуваат лажни обвинувања, клевета, клевета и клевета .[2] Кибердемнењето може да вклучува и следење, кражба на идентитет, закани, вандализам, барање за секс или собирање информации што можат да се користат за закана или малтретирање. Сајберталкувањето честопати е придружено со следење во реално време или офлајн. Двете форми на демнење можат да бидат кривични дела.

ЕвропаУреди

 • Полска - Стратењето, вклучително и компјутерската разговор, беше направено кривично дело според Полскиот кривичен законик на 6 јуни 2011 година.[5]
 • Шпанија - Во Шпанија е можно да се обезбедат информации за киберзлосторство на анонимен начин до четири тела за безбедност: Групо де Делитос Телематикос [6] од Цивилната гарда (Шпанија) (шпански) , Brigada de Investigación Tecnológica [7] од Националниот полициски корпус на Шпанија (шпански) , Мосос д’Есквадра во Каталонија и Ерцаинца во Еускади . Исто така е можно да се обезбедат информации до невладина организација .[8]  [ неуспешна верификација ][ неуспешна верификација ]
 • Обединетото Кралство - Во Обединетото Кралство, Законот за заштита од вознемирување од 1997 година содржи дело за следење кое опфаќа сајбер-демнат, кое беше воведено во актот преку Законот за заштита на слободите од 2012 година.

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 Cyberstalking. Архивирано од изворникот на 2016-06-14. Посетено на 2013-12-10.
 2. 2,0 2,1 Spitzberg, Brian H.; Hoobler, Gregory (February 2002). „Cyberstalking and the technologies of interpersonal terrorism“ (PDF). New Media & Society. 1. 4: 71–92. doi:10.1177/14614440222226271. Архивирано од изворникот (PDF) на 14 January 2012. Посетено на 14 June 2011.
 3. Smith, Kevin (2 September 2016). „Tougher California laws protect victims of digital harassment“. San Gabriel Valley Tribune. Посетено на 3 July 2017.
 4. Cyberstalking Crime research
 5. Piotr Wołkowicki (14 June 2011). 'Stalking' w polskim prawie karnym“ ['Stalking' in Polish criminal law]. Blogi prawne i podatkowe. Архивирано од изворникот на 1 May 2015. Посетено на 22 November 2013.
 6. „GDT - Grupo de Delitos Telemáticos“. www.gdt.GuardiaCivil.es. Архивирано од изворникот на 29 January 2011. Посетено на 1 May 2017.
 7. „Brigada de Investigación Tecnológica“. Policia.es. Архивирано од изворникот на 24 February 2008. Посетено на 1 May 2017.
 8. „Protegeles“. Protegeles. 26 August 1997. Посетено на 29 November 2013.

Надворешни врскиУреди