Катарина Ерландсдотер

Катарина Ерландсдотер (1771–1848) била шведска уметница (таписерија). [1]

Ќерка на градинарот Ерланд Халберг и Ана Марија Кристоферсдотер и сестрата на Свен Ерландсон (1768–1853) и Лиза Ерландсдотер (1771–1848); сите тројца браќа и сестри станале познати како уметници и се вбројуваат меѓу најистакнатите во нивниот занает во Шведска од 18 век. Катарина ја создала bonadsmålning, шведска уметничка форма, која е еден вид насликана таписерија од текстил што се користи за украсување, главно кај селанството.

Катарина целиот свој живот го живеела на село во Мардаклев во Алвсборгс län .

Наводи уреди

 

  • Svenskt konstnärslexikon (Шведски уметнички речник) Allhems Förlag, Malmö (1952) (in Swedish)
  1. Sven Erlandsson, urn:sbl:15441, Svenskt biografiskt lexikon (art av Nils Strömbom.), hämtad 2021-08-11.