Каролина Видерстрем

Каролина Оливија Видерстрем (10 декември 1856 - 4 март 1949) — шведски лекар и гинеколог . Таа била првата жена-лекар со универзитетско образование во нејзината земја. Таа исто така била феминистка и политичар и се занимавала со прашања за сексуално образование и женско право на глас. Таа била претседател на Националното здружение за право на глас на жени и член на градскиот совет во Стокхолм.

ЖивотописУреди

 
Каролина Видерстрем

Каролина Видерстрем била ќерка на учителот по гимнастика и ветеринар Ото Фредрик Видерстрем и Оливија Ерика Дилен. Семејството се преселило во Стокхолм во 1873 година.

Медицинска кариераУреди

Видерстрем сакала жените и девојчињата да знаат повеќе за сопственото тело, да се облекуваат поздраво и да ги добијат истите права и можности како и мажите. Таа била особено активна во рамките на гинекологијата и здравјето на жените. Нејзиното најдобро познато дело во рамките на нејзината област било Kvinnohygien („ женска хигиена“), кое за првпат било објавено во 1899 година и било објавувано во седум изданија до 1932 година

НаводиУреди