Италијанска китара

Италијанската китара (италијански: Chitarra Italiana) е жичен инструмент во форма на лејта со 4 до 5 поединечни (понекогаш и двојни) жици, со штимање слично на тоа на гитарата. Била широко распространета во Италија за време на Ренесансната Ера. Се верува дека потекнува од средоземните лејти на Антиквитет, и дека е поврзана со северноафриканската Китра. Нејзината бас варијанта се вика китароне.