Источна филозофија

Источната филозофија е заедничко име за разни филозофски насоки кои потекнувале или се засноваат на религиозните и другите традиции на Азија различни од оние на кои се темели западната филозофија .

Во последно време, источната филозофија се здоби со голема популарност во западниот свет и се прават големи напори да се најдат што е можно повеќе точки за контакт со западната филозофија и верувања.

Поврзано

уреди