Ирја Агнес Броалиус

Ирја Агнес Броалиус (13 октомври 1901 - 9 декември 1968) била шведски учител, романсиер и раскажувач.[1] Таа била наградена со Наградата Доблуг во 1962 година.[2]

Приватен животУреди

Бровалиус е родена во Хелсинки на 13 октомври 1901 година, ќерка на глумците Карл Бровалиус и Герда Писани. Таа се преселила во Шведска кратко време по раѓањето. Починала во Лидинго на 9 декември 1968 година.[3]

НаводиУреди

  1. "Irja Agnes Browallius". Irja Agnes Browallius. Norsk nettleksikon. http://www.snl.no/Irja_Agnes_Browallius. Retrieved 11 July 2012. 
  2. "Doblougprisen". Doblougprisen. Norsk nettleksikon. http://www.snl.no/Doblougprisen. Retrieved 11 July 2012. 
  3. Furuland, Gunnel. „Agnes Irja Browallius“. skbl.se. Посетено на 22 August 2020.