Ирена Колесар била југословенска глумица. Ирена Колесар е 22 ноември 1925 година во Словенски Брод.

Биоггафија

уреди

Кога била на деветгодишна возраст со своите родители се преселила во Загреб. На свој 17 години се приклучила на партизаните и станала борец ма Тринаесеттата пролетерска бригада " Раде Кончар " . Глумецот Јожа Грегорин ја вклучил во театарската група на таа бригада,а потоа и во театарот на народното ослободуваче на Хрватска. Таму го запознала глумецот Шиму Шиматовиќ со кои се венчала во јуни 1944 година на конгресот за културни работници во Топуска. По ослободувањето се вратила во Загреб каде што е примена во ансамблот на Хрватскиот народен театар.

Значаен дел од глумачката кариера ја посветила на театарот. Има постигнати значаини улоги како Лаура во " Стаклена менажерија " и Хидвига во " Дивата патка ", неприкосновено станала прва дама на загребовата театарска сцена. Бојан Ступица, тогашен управник на Југословенскиот драмски театар успеал да ја донесе Ирена Колесар во Белград и да ја ангажира за својот театар. Нејзината прва улога била Јулија во Шекспировата трагедија " Ромео и Јулија ". Во Југословенскиот драмски театар Ирена Колесар работела сè до 1973. Во тој период оставила голем број значајни улоги една од нив е улогата како Офелије во филмот " Хмелут ". 1973 година се пензионирала и се вратила во Загреб. По заминувањето во пензија учествувал во неколку телевизиски и театарски проекти. Филмската и театарската слава во тоа време не носела материјални придонеси. Починала на 3 септември 2002 во старечки дом " Ксавер " во Загреб.

Наводи

уреди