Инјеборг од Шведска (1263–1292)

Ингеборг од Шведска (1263–1292), била шведска принцеза и грофица, сопруга на Холштајн-Плен по брак со Герхард II, грофот од Холштајн-Плен . Таа била ќерка на Валдемар, кралот на Шведска и Софија од Данска .

Инјеборг од Шведска
Countess consort of Holstein-Plön

Брак уреди

Ингеборг се омажила на 12 декември 1275 година со Герхард II, гроф од Холштајн-Плен . Двојката имала четири деца:

  • Кетрин ( ок. 1276 - пред 1300 година), се омажила на 1 април 1296 година со Ото I, војвода од Померанија
  • Герхард IV (1277-1312), гроф од Холштајн-Плен
  • Валдемар ( ок. 1279 - 29 јули 1306), гроф на Холштајн-Шауенбург, починал по Втората битка кај Утерсен

Наводи уреди