Индекс на ранливост на бездомниците

Индекс на ранливост на бездомниците — методологија на истражување и анализа за „идентификување и приоретизирање на уличното бездомно население за домување според кревкоста на нивното здравје“.[1] Тоа е прагматична методологија заснована на загриженост и истражување за причините за повторливите смртни случаи на бездомници кои живеат во урбаниот контекст на отворено.[2] Била развиена од Џим О'Конел од Бостонската здравствена заштита за програмата за бездомници.

Според неговите поддржувачи, неговата работа успеала да ги лоцира здравствените проблеми што довело до тоа бездомниците да бидат „најзагрозени да умрат на улица“. Тој навел осум состојби, во медицинска терминологија наречени „маркери“.[2]

Во својата формулација, индексот ги вклучува овие фактори: хоспитализации/посети на одделот за итни случаи за една година, возраст, ХИВ-СИДА, заболување на црниот дроб или бубрезите, историја на смрзнатини, хипотермија и три-морбидитет. Три-морбидитетот е истовремена болест (психијатриска, злоупотреба на супстанции) со хронична медицинска состојба.[3]Индексот на ранливост се користи надвор од североисточниот дел на САД. Градовите ги вклучуваат Шарлот, Северна Каролина,[4] Албакерки, Ново Мексико, Санта Моника, Калифорнија.[5] Лос Анџелес, Калифорнија, Санта Барбара,[6] Калифорнија, Њу Орлеанс, Луизијана, и Чикаго, Илиноис.[7] До јуни 2011 година, исто така бил користен во различни градови во Австралија.

Наводи

уреди
  1. „Vulnerability Index: Prioritizing the Street Homeless Population by Mortality Risk“ (PDF). endhomelessness.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-01-06. Посетено на 2024-06-07.
  2. 2,0 2,1 Ibid
  3. „Co-occurring Disorders“. NMHA.
  4. „Vulnerability Index: Fact Sheet“. March 8, 2010. Архивирано од изворникот на August 10, 2010.
  5. „Vulnerability Index“.
  6. A Brief Preview of Registry Week
  7. „Chicago Central Referral System Assessment Tool“.