Илија Крстанов Дојчиноски (1909 во Горно Средоречие, Охридско — 6 октомври 1943 во Кленоец, Кичевско) македонски партизан, учесник во НОБ

Животопис уреди

Илија Крстанов Дојчиноски е роден во селото Горно Средоречие. Се занимавал со земјоделство. Во НОБ доброволно пристапил на 7 август 1943 година. Како борец на партизанскиот одред Славеј, загинал во борба против балистите на 6 октомври 1943 година кај селото Кленоец.[1]

Наводи уреди

  1. . Охрид и охридско во борбата против фашизмот. ЗБОРНИК на паднатите борци во народно-ослободителната борба и револуција и жртвите на фашистичкиот терор во Охрид и охридско 1941-1945. Охрид. 1976. Отсутно или празно |title= (help)CS1-одржување: друго (link)