ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА БЛОКЧЕЈН ВО ВАЛМАРТ КАНАДА

Со брзиот технолошки напредок, сигурни сме дека би сакале да бидете дел од технолошкиот раст бидете информирани за вашите купувања/набавки со само еден клик? Ова е местото каде Walmart Canada заедно со DLT Labs стапува во акција со нивната имплементација на blockchain дозволувајќи му на секој партнер да има потврдено плаќање. Вметнувањето податоци кое одзема многу време, доцната верификација и ниската следливост на синџирот на снабдување привршува и тие се заменети со овој иновативен начин на собирање податоци. Се појавуваат многу прашања во врска со безбедноста на блокчејнот, приватноста и приспособливоста. Сепак, бројките зборуваат сами за себе; Волмарт Канада управува со 8,75 милиони квадратни метри дистрибутивен центар и преместува повеќе од 853 милиони случаи на стока годишно, сите од нив се успешни благодарение на добро имплементираното блокчејн решение. (Goodman, 2019)


Блокчејн технологијата, развиена во 2008 година, е систем на дистрибуирана книга што им овозможува и им помага на повеќе корисници да користат и споделуваат дел од базата на податоци истовремено, без да се потпираат на централна власт. Блокчејн е создаден од страна на Сатоши Накамото, кој прв пишуваше за „Биткоин: Електронски систем за готовина peer-to-peer“. Целта на овој блокчејн систем беше да се намалат проблемите со непотребното трошење на средства при користење на дигитални средства, преку создавање на електронска готовина. Инфлацијата и измамата обично можат да бидат предизвикани од активности кои вклучуваат дигитални токени, кои лесно може да се копираат и користат постојано. Блокчејн технологијата доби значителна појдовна сила ширум светот, при што компаниите ја истражуваат нејзината интеграција во различни индустрии. (Smith, 2020).


Како споменавме погоре, кога блокчејн технологијата е интегрирана во системите на синџирот на снабдување, нејзината цел е да ги елиминира посредниците и да им дозволи на страните да вршат трансакции без да се потпираат на централизираниот систем. Бидејќи блоковите, проверените идентитети и претходно потврдените трансакции овозможуваат недостаток на валидација од трета страна. Со цел да се одржи интегритетот на историјата на трансакциите и да се негува доверба во системот, сите корисници се известуваат кога ќе се направи промена. Бидејќи блокчејнот работи на peer-to-peer мрежа, ја намалува потребата за централизиран систем кој ја вклучува целата база на податоци, ги подобрува и олеснува трансакциите, како и размената на информации помеѓу субјектите на синџирот на снабдување во сите области и значително во малопродажната индустрија. (Cui, & Gaur, 2022)


Овој начин на скратување на времето на размена на информации вклучува врски помеѓу физичките и нивоата за поддршка, како што се купувачот до добавувачот, снабдувачот со клиентот и превозникот до добавувачот или финансиската институција до купувачот. Платформите за е-трговија и центрите за повици исто така може да се елиминираат со имплементирање на апликации базирани на блокчејн. Овој тип на технологија кога се користи во синџирот на снабдување во индустрија како што е малопродажбата добива многу бенефиции, па ја намалува можноста за фалсификат и менување информации или пари, или некои видови хартии во самиот синџир. Блокчејн се користи во многу индустрии од многу компании со цел да се намалат доцнењата поврзани со плаќањата, а со тоа да се подобри ликвидноста на компанијата и испораката на стоки, како и да се зголеми дневната маржа. (Pawlicka, & Bal,2021)


Walmart Canada, еден од водечките лидери во малопродажната индустрија, во просек испорачува околу 500.000 пратки низ Канада до дистрибутивните центри користејќи ја својата флота за камиони или трети лица. Ова е голем предизвик со кој Walmart се соочува поради многу пречки (парични, одземаат многу време или човечки пречки) во самиот процес. Тоа е причината поради која, Walmart Canada се здружи со DLT Labs за да го лансира најголемото целосно производство за која било индустриска апликација користејќи блокчејн технологија. Walmart Canada заедно со DLT Labs, компанија која е силен лидер во технолошките дистрибутивни решенија, создава блокчејн технологија која е огромен успех во малопродажната индустрија. Оваа проекција го вклучува и Bison Transport, еден од превозниците на Walmart Canada. Затоа, Walmart Canada и DLT Labs развија DL Freight, решение овозможено со блокчејн за процесите на фактурирање на товар и плаќање што речиси ги елиминираше споровите. Најпрво создадоа пилот верзија, а потоа ја лансираа вистинската, односно системот што собира информации и помага во процесот на испорака и размена на информации, од тендерската понуда од превозникот до доказот за испорака и одобрувањето на плаќање. Клучното нешто што беше добро е што сите информации беа во реално време и видливи, зајакнувајќи ја довербата меѓу двете засегнати страни, вклучени во трансакцијата. По многу тестови за успехот на создавањето на овој блокчејн систем, фактурите на DL Freight кои беа спорни (од 70 проценти на помалку од 2 проценти) беа лесно означени и брзо решени. Со ова завршуваат и деновите на неколкумесечно чекање за наплата на исплатите. (Vitasek, Bayliss, Owen, Srivastava, 2022)


Исто така, Walmart Canada ја прифати блокчејн технологијата заедно со DLT Labs, од чие партнерство се имплементира DL Asset Track. Овој тип на блокчејн технологија што се користи ги подобрува операциите на синџирот на снабдување со следење возила, трансакции и плаќања помеѓу Канада и нејзините добавувачи за над 400 продавници. Преку овој блокчејн систем и оваа платформа што беше создадена, сите информации се гледаат во реално време и паралелно се управуваат сите податоци од синџирот на снабдување и логистиката. Поради фактот што компаниите треба да бидат еколошки одговорни, неопходно е да се заштедат ресурси, така што транспарентноста што ја добиваат од овој систем ја подобрува ефикасноста на дистрибуцијата, што обезбедува забрзани плаќања и заштеди на трошоците и овозможува одржливост на животната средина. Според многу истражувачи, се покажува дека финансиските показатели укажуваат на тоа дека овој тип на технологија позитивно влијае на профитот на компаниите вклучувајќи го Walmart Canada. (James, 2021).


Оваа технологија, иако е релативно нова, силно зафаќа бран компании бидејќи нуди многу придобивки за малопродажната индустрија. Тука може да се наведе намалување на трошоците, побрзи плаќања и размена меѓу двете страни, зголемена транспарентност и зголемена безбедност. Поради децентрализираната природа на автоматизираните трансакции и интероперабилноста на апликациите, се намалуваат и административните трошоци. Тоа што е децентрализирана инфраструктура на системот ги прави сите трансакции побрзо да се извршуваат. Овој систем, со транспарентноста што ја обезбедува, овозможува јавна достапност и со тоа силна доверба од корисниците (компаниите) во малопродажната индустрија.


Следење на храната:


Walmart објави Blockchain соработка со добро познати компании во синџирот на снабдување, вклучувајќи ги Dole, Kroger, McCormick, Nestlé, Tyson Foods и Unilever, во август 2017 година.


Бизнисот можеше да следи над 25 производи заклучно со септември 2018 година - вклучувајќи манго, јагоди, лиснати, месо и живина, спакувани салати, па дури и храна за бебиња - од дури пет одделни продавачи. Технологијата беше толку ефикасна што можеше да се земе тегла со производ или кутија за салата и да се следат состојките назад до фармите од каде што се набрани.


Малопродажниот гигант откри: „Нова иницијатива за следење на храната на Walmart, овозможена со блокчејн, за да се зголеми транспарентноста во системот за храна и да се создаде заедничка вредност за целата зелена фарма до трпезата“. во истата година.

Како дел од напорите, од сите добавувачи на свеж зеленчук се побара веднаш да ги идентификуваат фармите од каде потекнуваат нивните производи. Давателите треба да користат GS1 стандардни комуникациски протоколи, како EPCIS, за да ги собираат податоците користејќи ја мрежата на IBM Food Trust. Сериски број на производот (GTIN-14), шифра на серија, нарачки за купување и шифри за датум/време (берба, обработка, испорака и примање) беа меѓу податоците за следливост што требаше да се снимаат и да се прикачат на блокчејнот.


Следење на свинско месо во Кина:


Во партнерство со блокчејн рамката Hyperledger Fabric, Walmart China започна пилот проект за следење на свинско месо. Иницијативата имаше за цел да го следи синџирот на снабдување на производи од свинско месо, овозможувајќи им на клиентите да пристапат до детални информации за изворот на производот, обработката, инспекциите на квалитетот и сертификатите. Со скенирање на QR-код на пакувањето на производот, клиентите можат да ги вратат податоците засновани на блокчејн и да ја потврдат автентичноста и безбедноста на свинското месо што го купуваат.


Следење на зеленчукот:


Walmart соработуваше со IBM и други компании за да пилотира блокчејн решение за следење на зеленчукот. Проектот имаше за цел да одговори на грижите за безбедноста на храната поврзани со контаминација и епидемии. Со користење на блокчејн технологијата, Walmart може брзо да го следи целото патување на зеленчукот од бавчата до продавницата, обезбедувајќи транспарентност и олеснувајќи го насоченото отповикување доколку е потребно.


Фармацевтски синџир на снабдување:


Волмарт ја истражува употребата на блокчејн технологијата во својот синџир на фармацевтско снабдување. Компанијата има за цел да ја подобри видливоста и ефикасноста на следењето на лековите на рецепт, спречувањето на фалсификуваните лекови и подобрувањето на безбедноста на пациентите. Со користење на блокчејн, Walmart и неговите партнери можат да создадат безбедна и транспарентна евиденција за движењето на лекот од производителите до пациентите, намалувајќи го ризикот од фалсификувани лекови кои влегуваат во синџирот на снабдување.


Ова се само неколку примери за тоа како Walmart ја користи блокчејн технологијата во своите операции. Вреди да се напомене дека имплементацијата на блокчејн може да варира во различни региони и оддели во компанијата и тие продолжуваат да истражуваат нови случаи на употреба за да ги подобрат своите деловни процеси.


Извори:


1.        Mae, Z. (2023) Walmart Supply Chain Management - how Walmart uses Blockchain for Food Tracking, changelly.com. Available at: https://changelly.com/blog/walmart-blockchain/

2.        Goodman , J.G. (2019) Walmart Canada launches ‘world’s largest’ blockchain-based Freight Network, RIS News. Available at: https://risnews.com/walmart-canada-launches-worlds-largest-blockchain-based-freight-network

3.        Sanka , A.I.S. et al. (2021) A survey of breakthrough in blockchain technology: Adoptions, applications, challenges and future research, Computer Communications. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140366421000268

4.        Lacity, M. and Hoek, R.V. (2021) DL freight for Walmart Canada, Blockchain Center of Excellence. Available at: https://dltlabsweb-media.s3.ca-central-1.amazonaws.com/docs/Walmart+case+study-f73214b7-b57a-4ba7-84c3-ef9ef2b9c615.pdf

5.        Smith, B. (2020, January 1). The opportunities and challenges of blockchain adoption in supply chain management. CORE. https://core.ac.uk/reader/345094329

6.        Pawlicka, K., & Bal, M. (2021). Supply Chain Finance and challenges of modern supply chains. Logforum, 17(1), 71–82. https://doi.org/10.17270/j.log.2021.525

7.        Vitasek, K., Bayliss, J., Owen, L., & Srivastava, N. (2022, January 5). How walmart Canada uses blockchain to solve supply-chain challenges. Harvard Business Review. https://hbr.org/2022/01/how-walmart-canada-uses-blockchain-to-solve-supply-chain-challenges

8.        Cui, Y., & Gaur, V. (2022). Supply chain transparency using blockchain: Benefits, challenges, and examples. Global Logistics and Supply Chain Strategies for the 2020s, 307–326. https://doi.org/10.1007/978-3-030-95764-3_18

9.        James, J. E. (2021). Journal of Volume 14, issue. 3 information systems September ... - jisar. http://jisar.org/2021-14/n3/JISARv14n3.pdf