Зони во Непал

список на статии на Викимедија

Непал е поделен на 14 административни зони (непалски: अञ्चल, „анчал“), и 75 окрузи (जिल्ला, „џила“). Зоните се групирани во пет развојни региони (विकास क्षेत्र). На чело на секој округ стои извршен управник кој е одговорен за јавниот ред и мир, како и за усогласување на дејностите на разните владини служби.

Карта на зоните во Непал
 1. Багмати
 2. Бери
 3. Давалагири
 4. Гандаки
 5. Џанакпур
 6. Карнали
 7. Коси
 1. Лумбини
 2. Махакали
 3. Мечи
 4. Нарајани
 5. Рапти
 6. Сагармата
 7. Сети

ПоврзаноУреди