Ернст Екман (1926 - 13 октомври 1981) бил специјалист пво скандинавска историја на Универзитетот во Калифорнија Риверсајд. Роден во Чикаго со шведско потекло, Екман зборувал повеќе јазици, педантен историчар и застапник на придобивките од широкото образование во историјата на западната цивилизација.

Ран живот и образованиеУреди

Ернст Екман е роден во Чикаго во 1926 година со шведско потекло. Се школувал во Глендејл, Калифорнија, по што го посетувал колеџот Џонатан Едвардс [1] на Универзитетот Јеил, од каде што се здобил со универзитетска диплома за уметност во 1948 година.[2] Студирал на Гетесборгс Хогскола во Шведска пред да се приклучи на Универзитетот во Минесота од каде што му била доделена магистерска диплома за скандинавски области. Тој потоа го добил својот докторат во Историја од УКЛА во 1954 година.[1]

Се оженил со Ајрис со која имал два сина, Андерс и Џонатан.[1]

КариераУреди

Екман бил специјалист за скандинавска историја на Универзитетот во Калифорнија Риверсајд. Неговиот главен период на интерес бил од Реформацијата до Триесетгодишната војна [1] и бил редовен соработник на Весникот за модерна историја и годишниците на Американскиот шведски историски музеј во 1960-тите.

Тој бил поборник за придобивките од широкото образование во историјата на западната цивилизација, на кое предавал во Риверсајд [1] и педантен историчар многу заинтересиран за изворите и историографијата, придонесувајќи со статија за „Наставата на скандинавската историја во Соединетите Американски Држави“ на Скандинавските студии во 1965 година, во кои тој ги истражувал научниците, институциите [3] и достапноста на изворите за Скандинавија во Соединетите Држави и забележал дека некои важни публикации биле достапни само во Библиотеката на Конгресот или Јавната библиотека на Њујорк.[4] Тој бил редовен рецензент во научни списанија и придонесувал за Енциклопедија Американа за Густаф VI Адолф од Шведска .[5]

СмрттаУреди

Екман ненадејно починал на 13 октомври 1981 година.[1]

Избрани публикацииУреди

НаводиУреди

 

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Ernst Ekman, History: Riverside. calisphere. Retrieved 23 December 2019.
  2. University of California Register, 1951-1952 with Announcements for 1952-1953. II. Berkeley: University of California Press. 1952. стр. 80.
  3. "Historians of Scandinavia in the English-Speaking World Since 1945", H. A. Barton, Scandinavian Studies, Vol. 40, No. 4 (Nov. 1968), pp. 273-293.
  4. "Major Scandinavian Collections in the U.S.", Foreign Acquisitions Newsletter, No. 41 (Spring 1975), p. 17.
  5. Encyclopedia Americana, 1977, Vol. 13, p. 628.