Ерке (или коронета, или кепа) е голем лаброфон, дувачки инструмент што потекнува од Гран Чако во Боливија, северниот дел на Чиле и северозападна Аргентина.[1]

Ерке

ИсторијаУреди

Иако во втората половина на 20 век фолклорните музички групи на Андите го користеле инструментот ерке за секуларна музика, меѓу староседелците на Андите ерке се користел исклучиво за обредни цели.

Традиционално, но не и најчесто, само возрасни мажи свиреле на ерке, и се сметало дека не треба да се свири надвор од ритуалниот контекст. Најчесто овој инструмент се свирел во текот на зимата, бидејќи постоело верување дека ако се свири на пролет или во лето може да донесе снег.[2]

Слични инструментиУреди

Меѓу луѓето од народот Мапуче (Арауканци), постои сличен инструмент наречен трутрука.

НаводиУреди

  1. Malena Kuss (2004). Music in Latin America and the Caribbean: an encyclopedic history. University of Texas Press. стр. 310–. ISBN 978-0-292-70298-1. Посетено на 26 April 2011.
  2. Australian Rock Art Research Association (2005). Rock art research: the journal of the Australian Rock Art Research Association (AURA). Archaeological Publications. стр. 25. Посетено на 26 April 2011.