Ен Ли (илустраторка)

Ен Ли (1753 – 1790) била британска ботаничка илустраторка која исто така илустрирала птици и инсекти.

Ен Ли цртежи на Asclepias curallavics, Anagallis monelli, 1771 година

Нејзиниот татко бил Џејмс Ли, шкотски расадник кој тргувал во Хамерсмит, Лондон,[1] но во еден извор бил опишан како „ботаничар Џон Ли“.[2] Ен била ученик на уметникот и илустратор Сиднеј Паркинсон (1745-1771) до неговата рана смрт на море при вработувањето на Џозеф Бенкс,[3] и во тестаментот на Паркинсон му оставила „секаков прибор што е корисен за сликање или цртање на г. Ќерката на Ли, мој научник“.[4][5] Во 2012 година овие „прибор“ биле пријавени дека се во колекцијата на Националната библиотека на Австралија.[6]

Кралската ботаничка градина, Кју ја поседувала колекцијата на Ен Ли, претставена на Кју во 1969 година. Ова се состоело од 165 илустрации од кои околу две третини му се припишувале на Ли, а останатите 60 биле на кинеска хартија и се верувало дека биле од кинески уметници, за кои се сметало дека ги собрал нејзиниот татко во врска со неговата работа во снабдувањето со егзотични растенија во градините.[1] Нејзините дела кои ги држи Кју биле вклучени во голем проект со Фондацијата Oak Spring Garden[7] за дигитализирање на работата на жените ботанички илустратори.[8] Меморијалниот музеј на Кралскиот Алберт во Ексетер имал колекција од 79 нејзини цртежи на пеперутки, птици и инсекти.[2]

Група од седум нејзини ботанички илустрации, датирале во 1771 година кога имала 17 или 18 години, биле продадени за 3.125 фунти во аукциската куќа Кристи во 2013 година.[3]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Le Cornu, Emma. „Conservation of Chinese watercolours from the Ann Lee collection“. www.kew.org. Royal Botanic Gardens Kew. Посетено на 4 April 2021.
  2. 2,0 2,1 „Psittacus Iris“. Royal Albert Memorial Museum & Art Gallery. Посетено на 4 April 2021.
  3. 3,0 3,1 „Anne Lee (London 1753-circa 1790)“. www.christies.com (англиски). Посетено на 4 April 2021.
  4. „Ann Lee and Parkinson's paintbrushes“. By God, I'll not lose Hardy! (англиски). Посетено на 4 April 2021.
  5. Parkinson, Stanfield, уред. (1773), „Preface“, A Journal of a Voyage to the South Seas, in His Majesty's Ship, The Endeavour. Faithfully transcribed from the papers of the late Sydney Parkinson... (англиски), стр. xv
  6. „Sydney Parkinson: Commentary, note 4“. The Captain Cook Society (CCS). Посетено на 4 April 2021.
  7. „Women Authoring Change at Oak Spring“. Oak Spring Garden Foundation. Посетено на 4 April 2021. OSGF has worked to increase awareness of women botanical artists by ... and by supporting the digitization of works by women artists in the collections at Royal Botanic Gardens, Kew.
  8. Durant, Joanna. „Passionate pioneers: increasing access to botanical artwork by women artists“. www.kew.org. Royal Botanic Gardens Kew. Посетено на 4 April 2021.