Емили Шарлот Рисберг (10 јуни 1815 година, во Скара - 11 ноември 1890, во Еребру ) била шведска писателка и реформаторски педагог. Таа го основала <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Risbergska_skolan" rel="mw:ExtLink" title="Risbergska skolan" class="mw-redirect cx-link" data-linkid="9">Risbergska skolan</a> (Рисберг училиште) во Еребру и служела како негов директор во 1863-1878 година. Емили Рисберг се смета за важен член на пионерите во образованието на девојчињата во средината на 19 век во Шведска, која го реформирала образованието на девојчињата со воспоставување на училишта за жени кои нуделе соодветно академско образование за жени, за разлика од плиткото образование на претходните училишта за девојчиња.[1]

Емили Шарлот Рисберг

Наводи уреди

  1. H.L Victorin (28 November 1890). „Emilie Risberg“ (PDF). IDUM (48): sid. 613. Посетено на November 1, 2018.