Абу Јусуф Јакуб ибн Исак аш-сабах Ел-Кинди (Ел-Кинди арапски: أبو يوسف يعقوب إبن إسحاق الكندي) бил арапски муслимански филозоф, полимат, математичар, лекар и музичар. Ел-Кинди бил првиот од муслиманските перипатски филозофи и е едногласно поздравен како "татко на арапската филозофија" за неговата синтеза, адаптација и промоција на грчката и хеленистичката филозофија во муслиманскиот свет.

Слика од Ел Кинди

Животопис

уреди

Ел Кинди е роден во Куфа, а живел во Басра и се образувал во Багдад. Тој станал истакнат лик во Домот на мудроста, а голем број на Абасид Калиф го назначија да го надгледува преводот на грчките научни и филозофски текстови на арапски јазик.

Овој контакт со "филозофијата на древните" (како што се нарекуваше грчката филозофија од страна на муслиманските научници) имаше големо влијание врз неговиот интелектуален развој и го натерала да напише стотици оригинални трактати за голем број теми кои се движат од метафизиката, етиката, логиката и психологијата, до медицината, фармакологијата, математиката, астрономијата, астрологијата и оптика, а понатаму до повеќе практични теми како парфеми, мечеви, накит, стакло, бои, зоологија, плимата, огледалата, метеорологијата и земјотреси.

Надворешни врски

уреди